Beleidsstukken die relevant zijn voor de doorlopende leerroutes.
Digitale kaart met een overzicht van bij DUO geregistreerde doorlopende leerroutes en geïntegreerde leerroutes en leerlabs.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Gebruik de beschikbare bouwstenen voor het succesvol ontwikkelen van een doorlopende leerroute.
Leerlingstromen tussen vmbo- en mbo-instellingen, onderwijs in de regio’s en dashboard met basiscijfers voor de jeugd.
Twee digitale magazines over leerroutes vmbo-mbo met uitleg en praktijkvoorbeelden.
Een overzicht van webinars in de serie Bouwen aan Sterk beroepsonderwijs.
Veelgestelde vragen over de doorlopende leerroutes.
Subsidie om aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo of havo-mbo-hbo te ontwikkelen en uit te voeren.
Digitale kaart met een landelijk overzicht van gehonoreerde subsidieaanvragen die een samenwerkingsverband weergeven tussen vo-mbo-hbo.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Een overzicht van webinars in de serie Bouwen aan Sterk beroepsonderwijs.
Veelgestelde vragen over de versterking beroepskolom.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
In het voorjaar van 2020 starten het Agnieten College Nieuwleusen, Talentstad Zwolle en het Deltion College met een doorlopende praktijkleerlijn in de bouw.
Twee scholen voor voortgezet onderwijs zijn in Zwolle en omgeving een samenwerkingsverband aangegaan met het Deltion College in Zwolle. Het samenwerkingsverband is in eerste instantie gericht op praktijk- en leerplekken binnen de bouwsector. De twee vo-scholen, het Agnieten College Nieuwleusen en Talentstad Zwolle, hebben nog niet eerder op deze manier met het mbo samengewerkt. De bedoeling is dat er rond een bouwproject in Zwolle een praktijkleerlijn ontstaat voor leerlingen tussen 12 en 22 jaar. Jonge leerlingen worden door de oudere leerlingen en studenten op weg geholpen. Op hun beurt worden de oudere leerlingen en studenten van het mbo weer meegenomen door leermeesters van Deltion en de bouwcombinatie. Zo ontstaat er een doorlopende leerlijn voor leerlingen vanaf 12 jaar. Deze duurt tot ze als de studenten een diploma hebben gehaald en de praktijk in gaan.
Het idee van een doorlopende leerlijn is ontstaan bij Geert Tjarks van het Team Bouw van het Deltion College en Mink de Vries, coördinator Talentenbrigade Agnieten College. Beide zijn sterk geïnspireerd door Johan Cele, de Zwolse onderwijsrector uit de late Middeleeuwen. Rector Cele stelde de kwaliteiten, talenten en eigenschappen centraal in het onderwijs, waarin hij oudere studenten de jongere scholieren liet begeleiden. Leren ging bij Cele samen met praktijk. ‘Zo snel mogelijk de praktijk in’, was zijn motto. Deltion heeft volgens dit principe goede ervaringen opgedaan met het project en de bouw van vier dijkhuizen in Stadshagen in 2016. Hier waren van begin tot eind studenten bij betrokken. Zowel voor de bouwsector als voor de onderwijsinstellingen is het een win-win samenwerking. Scholieren en studenten ontdekken snel of de bouw iets voor hen is. Daarnaast krijgt de bouwsector gelegenheid om in een vroeg stadium jongeren, met kwaliteit en motivatie, aan zich te binden.
Actuele berichten over de samenwerking tussen vmbo, mbo en bedrijfsleven.
Artikelen, publicaties en video’s van inspirerende voorbeelden uit de praktijk.