01 mei 2020

Stage: alle ruimte voor skilled gamification

Jongeren talenten laten ontwikkelen is een kunst en heel vaak ook onderwijs. Die talenten kunnen rijpen als jongeren stage lopen zodat ze meer vakbekwamer raken. Niet altijd hoeven ze daarbij gebaande paden te nemen, zeker niet bij jonge ondernemingen die innovatief, bij de tijd zijn en in de markt willen ondernemen. Een vraaggesprek over stagebegeleiding, skills ontwikkelen en vooral ruimte bieden voor creativiteit en talent.

Wouter Niekus, teamleider op WorldSkills in 2015

In 2016 startten drie freelancers in Amsterdam een bureau in webdesign en development met de naam CanvasHeroes. Het bureau groeide al snel uit naar 10 mensen. Wouter Niekus, een van de oprichters: ‘Websites, digitale (game)platforms en unieke webapplicaties maken, daarin wilden we ons onderscheiden. Punt was al snel; hoe groeien en menskracht erbij trekken? Stagiaires aantrekken bleek een oplossing, maar dan wel met groeikansen voor hen als ze ook voldoen.‘ Niekus doelt hier op een soort hybride-vorm van stage gecombineerd met werken. Zo is het bureau uitgegroeid naar 10 mensen, waarvan 3 plekken doorlopend door stagiaires worden ingenomen.

Nul uren

‘Het idee ontstond spontaan toen bleek dat de eerste stagiaire voor ict en  applicatieontwikkeling zo goed voldeed dat we hem na de stage een nul-uren contract hebben aangeboden. Zo werd hij parttime-medewerker, want hij wilde na zijn mbo doorstuderen. Toen hij eenmaal op het hbo zat konden we hem naast zijn baan hier ook zijn hbo-stage laten vervullen. Nu werkt hij hier gewoon,’ aldus Niekus.

Gevolg hiervan is, dat meer stagiaires die via het mbo binnen kwamen dit hybride traject volgden. Zo bouwde CanvasHeroes hun team verder uit, maar ontstond tegelijkertijd een organisatiecultuur waar ruimte is voor kansen en creativiteit. Niekus hierover: ‘We gooien alle stagiaires in het diepe én ze krijgen de ruimte voor een eigen inbreng in projecten. Uiteraard met begeleiding, maar als ze het goed doen betaalt zich dat terug en krijgen ze een contract.’ CanvasHeroes gaat daarbij niet over één nacht ijs. Stagiaires hebben ook klantcontact en alle vakdisciplines met uitdagingen in ict en softwareprogramma’s komen aan bod. ‘Inclusief de sociale component hoe je relaties en contacten met klanten onderhoudt. We selecteren ook of iemand goed in het team past.’, zegt een duidelijke Wouter Niekus.

App voor Hersenstichting

Zo is ook Merijn Lioen komen bovendrijven. De mbo-student van het Horizon College liep vorig jaar stage toen Wouter Niekus hem vroeg om mee te doen met vakwedstrijden. Een half jaar later is Merijn nationaal vakkampioen applicatieontwikkeling en gaat hij in januari naar het EK voor Beroepen in Graz (Oostenrijk). Maar bovenal heeft hij meegewerkt aan een bijzondere mobiele app voor de Hersenstichting. Deze is medio april vanwege de coronacrisis eerder door de stichting gelanceerd. Dat gebeurde in samenwerking met de bekende professor Erik Scherder.

‘Supergaaf, want ik kan nu ook zelfstandig een mobiele app ontwikkelen, programmeren en bouwen. Voor deze app, die de ‘Ommetje app’ heet, heb ik meegeholpen aan de voorkant en de visuele aspecten. Daarbij heb ik goed rekening kunnen houden met de wensen van de klant. Dit past tevens goed in mijn voorbereidingen voor de internationale vakwedstrijden’, aldus een enthousiaste Merijn Lioen.

Top 10

Niekus vult hem aan: ‘We hebben voor het bedrijf Better Together Agency uit Hilversum een bewegingsapp gebouwd uit naam van de Hersenstichting. De bedoeling is dat deze app 8 weken gaat draaien. Nu al levert het 50.000 geregistreerde gebruikers, waarvan veel mensen met een hersenbeperking. De app meet het aantal bewegingen en de intensiteit. Hiermee verdienen mensen bij een ommetje punten en medailles. Dit heet gamification en zorgt ervoor dat gebruikers het aantrekkelijk vinden en vaker gaan doen, wat weer goed is voor de gezondheid en de hersenen.’ Inmiddels is de Ommetje app erg succesvol en staat de app in de top 10 van de app-store voor mobiele telefoons.

Leerproces voor het leven

Ook Merijn doet het goed, want hij heeft van het bureau een contract aangeboden gekregen. ‘Dan kan ik hem verder begeleiden naar dat EK’, zegt Niekus. Zelf heeft hij ooit ook aan deze wedstrijden deelgenomen en is hij teamleider bij het Nederlandse team geweest. ‘Eens  Skills, altijd Skills’, lacht hij, maar wel met een serieuze ondertoon. ‘Zelf heb ik hiervan veel geleerd toen ik in 2007 aan het WK in Japan deelnam. Toen was ik een eigenwijs jochie dat sociaal nog heel wat moest leren. En dat is ook gebeurd! Ik ben als mens en als vakprofessional flink gegroeid. Voor mij was dat een leerproces voor het leven. Daarom dat ik in mijn vrije tijd betrokken blijf bij vakwedstrijden en kandidaten zoals Merijn die ervaring ook wil meegeven.’

‘Dat vertrouwen ga ik niet beschamen’, zegt Merijn. ‘Ik hoop hierdoor nog meer te groeien in mijn vak. Daar ga ik mijn best voor doen. Goud is het doel, maar de ervaring en hopelijk een excellente prestatie tellen ook.’ Zo is het mooi om te zien dat stage, begeleiding, skills, prestatie en werk alle creatieve ruimte krijgen bij dit bijzondere leerbedrijf in Amsterdam.

Ommetje app Hersenstichting

Auteur: Twan Stemkens