Beleidsstukken die relevant zijn voor de doorlopende leerroutes.
Digitale kaart met een overzicht van bij DUO geregistreerde doorlopende leerroutes en geïntegreerde leerroutes en leerlabs.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Gebruik de beschikbare bouwstenen voor het succesvol ontwikkelen van een doorlopende leerroute.
Leerlingstromen tussen vmbo- en mbo-instellingen, onderwijs in de regio’s en dashboard met basiscijfers voor de jeugd.
Twee digitale magazines over leerroutes vmbo-mbo met uitleg en praktijkvoorbeelden.
Een overzicht van webinars in de serie Bouwen aan Sterk beroepsonderwijs.
Veelgestelde vragen over de doorlopende leerroutes.
Subsidie om aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo of havo-mbo-hbo te ontwikkelen en uit te voeren.
Digitale kaart met een landelijk overzicht van gehonoreerde subsidieaanvragen die een samenwerkingsverband weergeven tussen vo-mbo-hbo.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Een overzicht van webinars in de serie Bouwen aan Sterk beroepsonderwijs.
Veelgestelde vragen over de versterking beroepskolom.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Voor de komende drie jaar is er subsidie beschikbaar om de doorstroom in de beroepskolom (vmbo-mbo-hbo) te verbeteren en uitval zoveel mogelijk te voorkomen. 27 juni om 16.00 uur geeft OCW in een webinar uitleg bij deze subsidieregeling.
Veel studenten in het mbo en hoger onderwijs vallen uit of wisselen van opleiding (ongeveer 38%). Een deel hiervan is onnodig. Dit is vervelend voor de student, maar ook voor de arbeidsmarkt waar veel behoefte is aan goed geschoolde mbo- en hbo-studenten. De subsidieregeling Versterking Aansluiting Beroepsonderwijskolom is gericht op het verbeteren van de aansluiting van opleidingen binnen de beroepskolom: van vo/vavo naar mbo en van mbo naar hbo.
De overgang en verschillen tussen de opleidingsvormen blijken voor studenten vaak groter dan gedacht. Ook zijn studenten hier niet altijd (goed) op voorbereid. De subsidie is erop gericht om de samenwerking over de drie sectoren (vo, mbo en hbo) te verbeteren, door onderwijsprogramma’s van verschillende opleidingen beter op elkaar te laten aansluiten. Zodat aankomend studenten beter landen in de vervolgopleiding die ze kiezen en er minder studenten uitvallen of switchen van opleiding.
De subsidie wordt aangeboden voor opleidingen in de tekortsectoren: techniek, woningbouw, zorg, onderwijs, klimaat en energie, veiligheid en kinderopvang. Daarnaast kan de subsidie ook gebruikt worden voor opleidingen die opleiden voor andere sectoren waarin er regionaal tekorten zijn.
De regeling heeft een duur van drie jaar. Penvoerder is het mbo, in samenwerking met een of meerdere vo-scholen en hogescholen. Per subsidieaanvraag is een bedrag van € 1.260.000 beschikbaar, uitgekeerd in 3 jaarlijkse termijnen. Er is in 2023 één aanvraagronde waarbij er maximaal twee aanvragen gedaan kunnen worden. In 2024 en 2025 zijn er twee aanvraagrondes per jaar, per ronde kan maximaal 1 aanvraag gedaan worden. De eerste aanvraagronde is van 1 juli tot en met 15 september 2023.
Lees de regeling in de Staatscourant
Op 27 juni organiseerde het ministerie van OCW een webinar over de subsidieregeling Versterking Aansluiting Beroepsonderwijskolom. Dit webinar is terug te kijken.
Actuele berichten over de samenwerking tussen vmbo, mbo en bedrijfsleven.
Artikelen, publicaties en video’s van inspirerende voorbeelden uit de praktijk.