11 september 2019

Doorlopende leerroutes ook voor het VSO

Aandacht voor de jongere die onderwijs op een vso-school volgt

Onderwijsministers Van Engelshoven en Slob gaan wettelijk regelen dat vmbo-scholen en mbo-instellingen hun opleidingen als één geheel kunnen aanbieden. Ze streven ernaar om dit najaar een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer te sturen.

Met dit wetsvoorstel wordt het ook voor vso-scholen mogelijk om een doorlopende leerroute en/of de geïntegreerde route vmbo-basisberoepsopleiding in te richten voor jongeren die in het VSO diplomagericht onderwijs vmbo volgen. Ook aangewezen scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso-scholen met een licentie om zelf eindexamens voor het voortgezet onderwijs af te mogen nemen) kunnen, samen met een mbo-instelling, een dergelijke route vormgeven.

Via Sterk beroepsonderwijs stimuleren we scholen en instellingen om doorlopende leerroutes vorm te geven. Hierbij hebben we ook aandacht voor de jongere die onderwijs op een vso-school volgt. Dit schooljaar wordt een bijeenkomst voor VSO scholen georganiseerd. Wilt u hierover op de hoogte blijven? Laat het ons weten.

Veelgestelde vragen

  • Hoe hard is de aanmelddatum van 15 oktober voor een doorlopende leerroute?

    Deze datum is voor OCW een ‘meetmoment’, maar is niet ‘keihard’. Nieuwe doorlopende leerroutes kunnen het hele jaar door bij DUO aangemeld worden. Dit doet u via de site van DUO,

  • Stel dat een jongere een mbo-4 opleiding wil gaan doen. Loopt de samenwerking dan ook alle jaren tot en met de mbo-diplomering?

    Ja, de samenwerking in de doorlopende leerroute omvat de hele route, van klas 3 vmbo tot en met het diploma mbo, ook als dat een niveau 4 opleiding is.

  • Mag je een leerwerktraject aanbieden als een doorlopende leerroute?

    Een leerwerktraject is volgens de wet een reguliere route in de basisberoepsgerichte leerweg. Voor deze leerlingen kan een doorlopende leerroute ontwikkeld worden.

  • Is er ervaring met leerwerktrajecten in een doorlopende leerroute?

    Een vo-school die een leerwerktraject aan wil bieden moet dat altijd doen in samenwerking met het mbo en moet met dat mbo een samenwerkingsovereenkomst voor het leerwerktraject sluiten, naast een samenwerkingsovereenkomst voor de doorlopende leerroute. Zonder samenwerkingsovereenkomst kan er geen leerwerktraject aangeboden worden. In de samenwerking worden afspraken gemaakt over de doorstroom van leerlingen van het vmbo naar het mbo.

    Jaarlijks bieden ongeveer 180 scholen een leerwerktraject aan. Er is dus ervaring met leerwerktrajecten in doorlopende routes hoewel dat strikt formeel geen doorlopende leerroutes zijn in de zin van de wet doorlopende leerroutes.

  • Is er zicht op het loslaten van teldata in het kader van steeds meer gepersonaliseerde leerroutes?

    Nee, hier is geen zicht op.