Beleidsstukken die relevant zijn voor de doorlopende leerroutes.
Digitale kaart met een overzicht van bij DUO geregistreerde doorlopende leerroutes en geïntegreerde leerroutes en leerlabs.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Gebruik de beschikbare bouwstenen voor het succesvol ontwikkelen van een doorlopende leerroute.
Leerlingstromen tussen vmbo- en mbo-instellingen, onderwijs in de regio’s en dashboard met basiscijfers voor de jeugd.
Twee digitale magazines over leerroutes vmbo-mbo met uitleg en praktijkvoorbeelden.
Een overzicht van webinars in de serie Bouwen aan Sterk beroepsonderwijs.
Veelgestelde vragen over de doorlopende leerroutes.
Subsidie om aansluitende opleidingsroutes tussen vmbo of havo-mbo-hbo te ontwikkelen en uit te voeren.
Digitale kaart met een landelijk overzicht van gehonoreerde subsidieaanvragen die een samenwerkingsverband weergeven tussen vo-mbo-hbo.
Hoe doen anderen het? Inspirerende voorbeelden en bruikbare handvatten uit de praktijk.
Een overzicht van webinars in de serie Bouwen aan Sterk beroepsonderwijs.
Veelgestelde vragen over de versterking beroepskolom.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Artikelen, publicaties, video’s en webinars met inspirerende voorbeelden uit de praktijk.
Veranderingen op de arbeidsmarkt en dalende leerlingaantallen maken een regionale, gezamenlijke benadering van het onderwijsaanbod noodzakelijk. Scholen staan, samen met arbeidsmarktpartijen, voor de uitdaging gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen om het aanbod van vmbo en mbo opleidingen als één geheel vorm te geven en te komen tot doorlopende leerroutes van vmbo naar mbo op alle niveaus.
Om de doorstroom naar het mbo zo succesvol mogelijk te laten verlopen, werken vmbo en mbo steeds meer en intensiever samen. Hier zijn al veel succesverhalen van bekend. Tegelijkertijd is het voor beide onderwijssectoren niet altijd duidelijk binnen welke kaders deze samenwerking vorm kan krijgen. Uiteraard zijn er kaders waar iedereen zich aan moet houden en regelmatig is er meer ruimte dan gedacht. Deze brochure brengt de kaders, en vooral ook de ruimte, voor alle betrokkenen in het vmbo en mbo in beeld.
Deze brochure is gebaseerd op wet- en regelgeving die op 1 augustus 2019 van kracht was. In het boekje staan de kaders waarbinnen samenwerking vorm kan krijgen centraal en wordt beschreven welke ruimte scholen hebben om onderwijs vorm te geven. Aanvullingen worden bijgehouden op de website van Sterk Beroepsonderwijs. Alle genoemde voorbeelden in de vorm van artikelen en/of film zijn te vinden op de website van Sterk Beroepsonderwijs en Sterk Techniekonderwijs.
Deze brochure is zowel digitaal als op papier beschikbaar. De digitale versie mag u natuurlijk voor gebruik in de eigen school printen, vermenigvuldigen en/of doorsturen aan collega’s. Wilt u een papieren versie ontvangen? Stuur dan een mail naar info@sterkberoepsonderwijs.nl en vermeld duidelijk hoeveel exemplaren u wilt ontvangen en waar die naartoe gestuurd moeten worden. Voor elke zending wordt € 7,50 administratie- en verzendkosten in rekening gebracht.
Wilt u een papieren versie ontvangen? Stuur dan een mail naar info@sterkberoepsonderwijs.nl en vermeld duidelijk hoeveel exemplaren u wilt ontvangen en waar die naartoe gestuurd moeten worden. Voor elke zending wordt € 7,50 administratie- en verzendkosten in rekening gebracht.
Actuele berichten over de samenwerking tussen vmbo, mbo en bedrijfsleven.
Artikelen, publicaties en video’s van inspirerende voorbeelden uit de praktijk.