In de IT-sector en engineering staan bedrijven in de regio te springen om goede medewerkers. Met acht scholen voor voortgezet onderwijs en NHL Stenden gaat Firda bouwen aan mooie onderwijsroutes, die soepel leiden naar uitdagende banen in deze tekortsectoren. Start was donderdag bij Firda Leeuwarden, met een gezamenlijke korte ‘vlucht’ naar Bestemming Onbekend.
‘Geen vlucht is zo duurzaam als deze’, stelde Sicco Piekeboer – directeur van Firda Leeuwarden – als ‘gezagvoerder’, toen alle gasten hun stoelen hadden opgezocht en het cabinepersoneel in opleiding alle veiligheidsprocedures had doorgenomen in deze uiterst realistische oefenruimte op de campus aan de Julianalaan. ‘Wij verbruiken geen brandstof! Wij gaan samen investeren in menselijk kapitaal, dat belangrijk is voor onze regio.’
Firda gaat – met Piekeboer als voorzitter van de stuurgroep – samen met acht vo-scholen en NHL Stenden zoeken naar nieuwe manieren om jongeren in deze regio een grotere kans van slagen te geven in de route vo-mbo-hbo, naar sectoren met een tekort aan goed opgeleide professionals. Hoe kan dat sneller en beter, met minder stress en obstakels? Dat zit onder meer in beter afstemmen van opleidingen en jongeren geregeld samen aan opdrachten laten werken.
Het ministerie van Onderwijs ondersteunt deze zoektocht met een subsidie uit de regeling ‘Versterking aansluiting in de beroepsonderwijskolom’ voor tekortsectoren. Hieruit is voor dit initiatief van Firda – ingediend door Annet Linnebank als regiocoördinator – de komende drie jaren ruim 400.000,- per jaar beschikbaar voor projecten in zowel Engineering als de IT-sector. Landelijk heeft het ministerie nu groen licht gegeven voor acht routes, steeds met mbo ‘in de lead’.
De start van deze gezamenlijke ‘reis’ vroeg dan ook om een avontuurlijke start, waarin de gasten bij de deur van het lokaal eerst een douane moesten passeren en moest inchecken voor deze reis naar ‘Bestemming Onbekend’. Het wordt immers een gezamenlijke zoektocht naar wat werkt, stelde Firda-directeur Henk de Vries. Dat vraagt om innoveren, om nieuwe wegen zoeken.
Opzet is niet om alle jongeren zo snel mogelijk naar het hbo te krijgen. Vanuit mbo naar werk kan uiteraard ook een keuze zijn. Inzet is uitval voorkomen, onder meer door goede begeleiding – in leerstijl en meer – en een realistisch beeld van het vakgebied. En vanzelfsprekend gaat het ook om jongeren interesseren voor de kansen in sectoren als IT en Engineering, onder meer door opdrachten in de praktijk
Jooske Heije, directeur Technology & Innovation bij NHL Stenden, verwacht veel van deze ‘reis’. ‘Nu moeten jongeren wel erg vaak overstappen’, stelde zij. ‘Dat gaat gemakkelijker, als je al een doel voor ogen hebt.’ Versnellen kan een optie zijn, maar ervaring is ook dat het voor jongeren prettig is als ze vooraf een beeld hebben van wat er in hbo van hen wordt verwacht. En samen optrekken in praktische opdrachten kan heel motiverend zijn.
Ook de vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs checkten dan ook met veel plezier in bij deze vlucht. Comenius, Piter Jelles, Singelland, Bornego College, Kei College, Bogerman, Liudger en ook de Bonifatius mavo (Emmeloord) gaan graag mee op reis.
Bron: Firda, 10 juni 2024
Sicco Piekeboer, directeur van Firda Leeuwarden