Webinar: Succesvol versnellen in de beroepskolom: ervaringen en lessons to learn

Doorlopende leerlijnen: wat kunnen we leren van onderzoek?

Datum: woensdag 19 juni 2023
Tijd: 15.00 tot 16.00 uur

De routes Talentontwikkeling Techniek (TOT) en het Groene lyceum (hGL) zijn voorbeelden van doorlopende leerroutes die al lang bestaan (hGL al sinds 2007). De routes hebben tot doel TL en GL leerlingen een versneld programma vmbo-mbo-niv. 4 aan te bieden, gevolgd door een hbo opleiding. Inmiddels hebben leerlingen van beide routes hun hbo-opleiding afgesloten.

Op verzoek van beide routes is er onderzoek gedaan naar het studiesucces van leerlingen, de kenmerken van leerlingen die deze route volgen en de docentencompetenties die gevraagd worden. En is gekeken of er verschil is in studiesucces tussen leerlingen die een versnelde doorlopende leerroute volgen en leerlingen die het reguliere pad volgen.

Tijdens het webinar vertelt Ellen Klatter over de resultaten van de onderzoeken (er is een onderzoek vmbo-mbo en een die betrekking heeft op de route mbo-hbo). Linda Magerij van Terra en Yvette Guiaux van Yuverta vertellen over hun ervaringen. Bij Terra is hGL in 2007 gestart, Yuverta is net gestart met dit traject en maakt gebruik van de resultaten van het onderzoek. Intussen maken de routes gebruik van de ruimte die de wet doorlopende leerroutes biedt.