19 augustus 2019

WK voor beroepen: Team NL gaat voor goud

Bijna immense inspanningen die 30 jonge mbo’ers het afgelopen half jaar verricht hebben, zodat ze kans maken wereldkampioen in hun vak te worden. Met het WK beroepen van 22-27 augustus in Kazan in het vooruitzicht presenteerde Team Nederland van WorldSkills Netherlands zich 10 augustus jl. in Soest. Een gesprek over voorbereidingen, verwachtingen, zenuwen en vooral trots. Trots op Nederlands vakmanschap en beroepsonderwijs.

‘Het gaat nu echt spannend worden voor onze deelnemers en hun begeleiders’, zegt Erik van der Zwan. Hij is chef de mission voor dit Team Nederland en technisch gedelegeerde namens WorldSkills Netherlands bij de internationale organisatie die dit WK voor beroepen organiseert. Hieraan meedoen is geen spelletje maar echt een serieuze zaak. Van der Zwan; ‘Het is heuse topsport! Tijdens het WK beoefenen 1600 jonge vakmensen uit zo’n 60 landen hun vak op het scherpst van de snede in ruim 50 beroepsrichtingen. Het niveau is zeer hoog en de concurrentie moordend. Ik durf rustig te stellen dat bij sommige wedstrijden kandidaten een meesterniveau laten zien’.

Op foto Team Nederland. Uiterst links is Marcel Pleijsier en uiterst rechts is Erik van der Zwan.

Trainen

Van der Zwan weet waarover hij praat, want als oud topsporter heeft hij dit zelf ook meegemaakt. Zonder uitzondering trainden alle kandidaten minimaal 250 uur en vaak meer om hun vakvaardigheid, -kennis en stressbestendigheid te verbeteren. Dit naast hun opleiding of stage en met hulp van docenten en vakprofessionals uit het bedrijfsleven. Niets werd aan het toeval over gelaten. Zelfs trainingsinterlands in het buitenland, wedstrijdsimulaties en ijsbaden maakten onderdeel uit van de voorbereiding van de kandidaten.

Talent- en vakontwikkeling

Tel daarbij nog eens vijf keer een teambuildingsbijeenkomst op waar mentale weerbaarheid, mediatraining en de wedstrijden zelf op het programma stonden. Alles voor dat ene stukje eremetaal: Goud. En niet te vergeten de roem plus de groei die ze meemaken in talent-, vakontwikkeling en als persoon. ‘Of je nu wint of niet, wat het in ieder geval oplevert is dat je een nog betere vakman of –vrouw wordt die elk bedrijf of organisatie in Nederland maar wat graag wil hebben’, aldus de chef de mission.

Investeren

Marcel Pleijsier, manager bij Festo beaamt dit volledig. ‘We investeren veel in het beroepsonderwijs en zijn WorldSkillspartner. Zo ook in Nederland bij de vakwedstrijden, want daar lopen de vaktalenten rond. Aan de Nederlandse wedstrijdkandidaten hebben we gedurende de zomermaanden ons Festo Future Learning Lab met de nieuwste didactische apparatuur ter beschikking gesteld, zodat ze zich optimaal konden voorbereiden.’ Kevin Kloosterman, expert en docent aan het ROC Mondriaan knikt enthousiast wanneer hij dit hoort. ‘ Festo heeft zelfs nog een vision camera in bruikleen gegeven en de kandidaten van Mechatronica en Industry 4.0 een speciale training daarin gegeven. Dat komt alleen omdat de lijnen met hen kort zijn en Festo gelooft in de kracht van vakwedstrijden wat een voorbeeld is voor andere jongeren’, aldus Kloosterman.

Verder

‘Ik durf met vakwedstrijden nog wat verder te gaan’, zegt Pleijsier. ‘We laten hiermee samenwerking zien aan docenten en vakprofessionals en tegelijkertijd de nieuwste standaarden en jonge talentvolle mbo’ers die daar mee om gaan om de beste in het vak te worden. Dat hebben we als technische sector en Festo nodig. En nu hopen dat onze steun en support ook leidt tot goede resultaten in Kazan. Ik geloof daarin!
Een van de leden van het team mechatronica die ervoor gaat is Rick Jooren van het Summa College: ‘Het trainen tot nu toe is heel goed gegaan. We hebben bij Festo heel veel nieuwe dingen geleerd die erg handig zijn tijdens de wedstrijd, maar ook voor erna als we gaan werken. Mijn teamgenoot Jasper en ik zijn nu helemaal klaar voor Kazan!’

Trainingsschema

Mario Nederlof

Lucas Muilwijk

Klaar voor de wedstrijden zijn ook de hoveniers Lucas Muilwijk en Mario Nederlof van het Wellant College. Hun expert Nicole Slagmolen had voor hen een heel trainingsschema gemaakt om hen klaar te stomen voor het WK. ‘Nadat de beide jongens op Tuinidee in Den Bosch kampioen werden ben ik gelijk met hun docenten gaan zitten voor de trainingen. Zeker in dit beroep moet je veel ‘vlieguren’ maken om op elkaar ingespeeld te raken. Teamwork is daarin alles’, aldus Nicole Slagmolen.

Samenwerken

Dat hebben de jonge hoveniers geweten. Elke vrijdag op diverse onderdelen trainen en workshops in materialen volgen. Daar kwamen nog eens een trainingsweken in Duitsland en in China bij plus een maand waarin ze continu met elkaar bij werkgevers samen gewerkt hebben. Slagmolen: ‘Ze veel bijgeleerd en hebben er zin in, net als ik om nu naar Rusland te gaan’.

Voorbereiding

Met recht kun je zeggen dat elk lid van Team Nederland het afgelopen jaar hard heeft gewerkt aan zijn of haar voorbereiding zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden voor het WK. Nu hopen dat er ook medailles gewonnen worden. Erik van der Zwan; ‘Ik ga geen voorspellingen doen, want tijdens een wedstrijd kan er van alles gebeuren. Zenuwen of onvoorziene omstandigheden, alles in het Engels, de entourage van een groot event met 400.000 bezoekers. Dit alles heeft een enorme impact op de kandidaten. Ons eerste doel is een aantal medals of excellence behalen in dit wedstrijdveld, dan zijn we dik tevreden en sowieso supertrots op alle kandidaten. Want zonder enige twijfel hebben ze door hun deelname allemaal flink aan vakmanschap gewonnen!’

WorldSkills 2019, 45-ste editie

Skills The Finals

Toptalenten hard aan het werk. Nog even terugkijken? Er is een compilatiefilm gemaakt op 21 maart tijdens Skills The Finals 2019!

Skills Heroes finales

Nog even nagenieten? Er is een compilatiefilm gemaakt op 21 maart tijdens de Skills Heroes finales 2019!