12 februari 2020

Trainingen voor T&T

Technologie & toepassing

Op www.bijscholingvmbo.nl/tt staat een bijscholingsaanbod voor scholen/docenten die overwegen het programma Technologie & toepassing aan te gaan bieden in de nieuwe leerweg. Naast ‘basistrainingen’ die vooral betrekking hebben op visie-ontwikkeling, toetsen en het bouwen van een bedrijvennetwerk rond de school, zijn er trainingen rond nieuwe technologieën die toegepast kunnen worden in de nieuwe leerweg.

De trainingen zijn bedoeld voor docenten en hun leidinggevenden en worden tegen een geringe vergoeding aangeboden.

‘Je wordt enthousiast van zo’n cursus, en dat kun je ook weer op je leerlingen overbrengen’

Mariska Evers

Mariska Evers is docent wiskunde en coördinator Technologie & Toepassing aan het Christelijk Lyceum Delft, een van de pilotscholen die op het vmbo T&T als examenvak mogen aanbieden. Onlangs volgde ze de T&T-bijscholingscursus ‘Bouw je eigen 3D-printer’.

‘Ik had nog niet veel kennis van 3D-printers, maar tijdens zo’n cursus krijg je in een dag alle informatie die je nodig hebt om zelf een 3D-printer te bouwen en ermee te werken. Zo’n printer in elkaar zetten is niet moeilijk, maar het is wel echt even puzzelen. Het is vooral leuk om met een nieuwe techniek te leren werken. Je wordt er enthousiast van en dat kun je ook weer op je leerlingen overbrengen. Toen ik met de printer door de school liep, reageerden de leerlingen trouwens ook metéén: ‘Wow juf, wat heeft u daar?!’

Wat ik fijn vind aan het cursusaanbod, is dat ze vanuit de pilot begrijpen dat het als T&T-docent heel fijn is om, behalve soft skills, ook echt technische kennis te hebben. Je hoeft geen expert te zijn, maar tijdens zo’n bijscholing krijg je een goede basis waarna je samen met je leerlingen de techniek verder kunt ontdekken. Nog een groot voordeel: omdat ik deze printer zelf in elkaar heb gezet, weet ik precies hoe ik het kan verhelpen, als er ergens iets hapert.

Een collega heeft intussen de cursus over robottoepassingen gedaan, twee anderen gaan binnenkort de bijscholing ‘Een 3D-product ontwerpen en produceren’ volgen. De volgende cursus die ik zelf op mijn lijstje heb staan is ‘Veilig werken met elektrisch handgereedschap’. De kosten zijn trouwens ook ongelofelijk. Voor €110 heb je een supermooie training!’