28 maart 2019

Succesvolle Skills The Finals 2019

Afgelopen week vonden in RAI Amsterdam drie dagen lang de nationale kampioenschappen beroepen voor vmbo en mbo plaats; Skills The Finals georganiseerd door WorldSkills Netherlands. 38 mbo-kampioenen bij Skills Heroes werden gehuldigd en bij Skills Talents de beste vmbo-scholen in 10 vmbo-wedstrijden en het beste vmbo-provincieteam, Zeeland Sharks. 17 mbo-kampioenen waren al eerder bekend, omdat hun finales elders in het land waren gehouden.

Trots op vmbo en mbo

“Eigenlijk is dit beroepenevenement als onderdeel van de gezamenlijke promotie ‘Dit is mbo’ een groot eerbetoon aan het vakmanschap en het beroepsonderwijs in Nederland. Studenten krijgen een podium om het beste van zichzelf te laten zien. Docenten en praktijkinstructeurs glimmen van trots als zij zien hoe gefocust en gemotiveerd al die 1000 finalisten tijdens de wedstrijden zijn. Al dat harde werken, trainen en voorbereiden op school en bij het stagebedrijf wordt beloond en betaalt zich dan uit!” aldus Jos de Goey, directeur van WorldSkills Netherlands.

Op 23.000 m2 in drie grote hallen werden in de RAI 38 mbo-finales en 10 vmbo-finales gehouden. Succesvol, want aan het einde konden 15.000 bezoekers worden geteld die dit beroepenevenement bezochten: leerlingen en docenten van (v)mbo-scholen, vertegenwoordigers van bedrijven, organisaties en overheden, ouders en aanhang van de finalisten. Dit mondde uit in twee grote prijsuitreikingen met respectievelijk 500 en 2200 mensen in de zaal. Een brok ontlading, emotie, enthousiasme! Op social media en de kanalen van de scholen regende het daarna berichten over de trots, de felicitaties en de resultaten.

Een voorbeeld van de vele berichten die verschenen: “Na drie intensieve, leerzame dagen waarin verschillende opdrachten centraal stonden, ben ik als eerste geëindigd en mag ik mijzelf ‘Beste student van Nederland in het vakgebied secretaresse’ noemen! Een ervaring om nooit meer te vergeten en die ik altijd bij mij zal dragen!” Dit scheef Ilse Kruijthof, finalist van het Albeda College op LinkedIn.

Uitdaging

“Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig”, zegt de leraar van het jaar Dirk Megens, die drie dagen lang achter de schermen meeliep bij Skills The Finals. “Vakwedstrijden bieden (v)mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn met het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo en maakt iedereen trots. Dat is positief”.

Dit zie je ook terug in hoe finalisten mensen bedanken. Tim van den Bogert van ROC Mondriaan nam deel met zijn teamgenoot aan de wedstrijd mechatronicus. Na afloop: “Wij hebben alles gegeven en mét resultaat: een mooie derde plaats. Ik blik terug op een leerzame periode waar ik veel geleerd heb en mijzelf verder heb ontwikkeld, zowel binnen als buiten mijn vakgebied. Ik wil iedereen bedanken die mij gesteund heeft en mij heeft geholpen met de progressies die ik heb gemaakt.”

Record

Voor deze editie hebben uiteindelijk zo’n 10.000 vmbo’ers en 20.000 mbo’ers meegedaan aan de vakwedstrijden. “Een record’, zegt Jos de Goey. “Je ziet dat dit instrument steeds meer leeft onder de scholen en meer dan dat. Ook meer bedrijven zien de meerwaarde hiervan in, want hier loopt wel het toptalent rond dat zij nodig hebben!”

Dat toptalent dat hard aan het werk was zagen ook zo’n 9000 (v)mbo’ers die Skills The Finals bezochten en meededen aan een of meerdere van de ruim 50 LOB-Experience activiteiten die op het event staan. Daar konden zij zelf hun vakvaardigheden ontdekken en (be)oefenen. Jos de Goey: “Dit programmaonderdeel is voor ons een belangrijke aanvulling in het event. Bedrijven en scholen werken samen mee aan deze activiteiten en wedstrijden. Zo kunnen bedrijven de laatste technische materialen en machines laten zien en demonstreren. Studenten van ROC van Amsterdam gaven rondleidingen en bemanden tijdens het event de diverse doe-activiteiten.”

WK beroepen en volgende Skills The Finals

Een aantal Skills-kampioenen worden nu geselecteerd voor WorldSkills 2019 in Kazan, het WK voor beroepen. Die worden 24-27 augustus a.s. in Kazan gehouden. Direct daarna start de nieuwe editie van vakwedstrijden in schooljaar 2019-2020 en Skills The Finals wordt dan 4-6 maart 2020 georganiseerd in Leeuwarden. Met samenwerkingspartner ROC Friese Poort en andere mbo-scholen gaat daar weer een mooi evenement komen waar iedereen die van vmbo, mbo, beroepspraktijk en vakmanschap welkom is.

Skills The Finals

Toptalenten hard aan het werk. Nog even terugkijken? Er is een compilatiefilm gemaakt op 21 maart tijdens Skills The Finals 2019!

Skills Heroes finales

Nog even nagenieten? Er is een compilatiefilm gemaakt op 21 maart tijdens de Skills Heroes finales 2019!