29 april 2021

Soepele doorstroom vmbo-mbo in Tilburg

Drempelloos van vmbo naar mbo

Hoe bereid je vmbo-leerlingen zo goed mogelijk voor op een mbo-vervolgopleiding, zodat de overstap soepel gaat en er zo min mogelijk leerlingen uitvallen? Bijvoorbeeld door middel van een doorlopende leerroute, waarbij leerlingen op het vmbo alvast werken aan de vaardigheden die er op het mbo van hen verwacht worden. In Tilburg sloot een aantal vmbo-scholen daarvoor onlangs een overeenkomst met de School voor Sport en Bewegen van ROC Tilburg.

Het Reeshof College is een van de deelnemende vo-scholen. Vmbo-leerlingen in alle leerwegen kunnen daar in hun derde en vierde leerjaar kiezen voor de vakken Lichamelijke Opvoeding 2 en Sport en Gezondheid. Ze werken dan aan hun sportieve vaardigheden en anatomische kennis, maar daarnaast ontwikkelen ze bijvoorbeeld ook alvast een professionele beroepshouding en leren ze om voor een groep te staan – vaardigheden die ook van studenten gevraagd worden op de mbo-opleiding Sport en Bewegen.

‘Als ze het hier goed doen in die vakken, hoeven ze straks bij het ROC geen intake meer te doen en worden ze zonder verdere test geplaatst bij Sport en Bewegen,’ aldus Dennis van Genechten, docent Lichamelijke Opvoeding aan het Reeshof College, in een artikel in het Tilburgse Stadsnieuws.