07 oktober 2019

Kick-off Sterk Techniekonderwijs

Gemotiveerd om aan de slag te gaan

Docenten, onderwijspersoneel en bedrijven toonden tijdens de landelijke kick-off van Sterk Techniekonderwijs hoe gemotiveerd ze zijn om aan de slag te gaan met hun plannen. De dag bracht daarnaast inspiratie om meer technologie in de klas te brengen, maar gaf ook ideeën over hoe je samenwerking kunt verbeteren. 

Ruim vijfhonderd man kwam donderdag 3 oktober naar Utrecht om bij de kick-off aanwezig te zijn. Aanwezigen werden in de Jaarbeurs warm onthaald door leerlingen van de school X11, die hielpen bij het online aanmelden en het maken van de naamkaartjes. De dag bood een veelzijdig programma en ging vlot van start dankzij de dames van Theaterzaken, die op luchtige en vlotte manier de inleiding verzorgden. De volle zaal werd geïnstrueerd om de hand op elkaars schouder te leggen om vervolgens ‘wat fijn dat jij er bent’ te zeggen. Het compliment werd lachend en met open armen ontvangen.

Voorzitter Jan van Nierop hield een korte inleiding en vertelde dat er 45 regio’s groen licht hebben gekregen en er op 1 oktober 33 plannen ingeleverd zijn die nu opnieuw beoordeeld zullen worden. Hierna was het woord aan onderwijsminister Arie Slob. Hij benadrukte in zijn praatje het feit dat het lastig kan zijn om een flinke bak geld te krijgen, omdat iedereen er iets van wil binnenharken met een plannetje. “Het doel is om samenwerkingen op te zetten die duurzaam zijn”, benadrukte hij. “Dit prachtige onderwerp krijgt nu een diepte-investering, en het geld is structureel. De focus ligt nu op de komende jaren en een goede uitvoering van de plannen. Dan staat er echt iets.”

Daarna sprak Michaël van Straalen, voorzitter van de beoordelingscommissie. Hij sprak van een “stevig proces” en een “flinke prestatie” om alle ingeleverde plannen te beoordelen. “Het is een grote verantwoordelijkheid, maar het is ook erg leuk om te doen. Hoe ga je een samenwerking als deze vormgeven? Het draait om de juiste verbindingen leggen en samen het plan in de praktijk brengen.”