Digitaal magazine over leerroutes VMBO-MBO

Dit digitale magazine over leerroutes VMBO-MBO uit 2021 staat boordevol uitleg en praktijkvoorbeelden. We hopen u hiermee te inspireren en op weg te helpen. Op naar een naadloze aansluiting van het VMBO-MBO!

Samen op weg naar een naadloze aansluiting VMBO-MBO

De Wet doorlopende leerroutes versterkt een beweging die al is ingezet: overal in het land wordt hard gewerkt aan een naadloze aansluiting van het VMBO-MBO. Ook u werkt hier mogelijk al aan of mogelijk speelt u met het idee. Het is in elk geval niet voor niets dat u op deze pagina bent beland. Dit digitale magazine staat boordevol uitleg en praktijkvoorbeelden hoe collega docenten, teamleiders en bestuurders de talentontwikkeling van jongeren samen vormgeven. Deze praktijkvoorbeelden zijn de zogenoemde ‘leerlabs’. We hopen dat het u inspireert en (samen!) op weg helpt. We wensen u veel leesplezier!

Bekijk het magazineAanvullende artikelen

Samen in beweging voor beter sportonderwijs

In de regio Tilburg e.o. hebben de School voor Sport en Bewegen van het ROC Tilburg en de vo-scholen Walewyc-mavo en Campus013 gewerkt aan een gezamenlijke ambitie die in het teken staat van doorlopende leerroutes vanuit het vo naar de opleiding Sport en Bewegen. We gaan in gesprek met Margriet den Bak (docent en coördinator doorstroom vmbo-mbo bij de School voor Sport en Bewegen van het ROC Tilburg) en met Arno Knoops en Wesley Jongen (bureau Aranco), die geholpen hebben bij de procesbegeleiding en het ontwikkelen van scenario’s.

Een tussenstap voor de excellente student

De afgelopen drie jaar is door docenten en projectleiders van vmbo school Etty Hillesum Lyceum en mbo-instelling
ROC Aventus samengewerkt om de opleiding vmbo basis Zorg en Welzijn en mbo niveau 2 Helpende Zorg en Welzijn beter op elkaar te laten aansluiten. Lotte, Merle, Alma, Fleur en Jill, die in schooljaar 2020-2021 de opleiding hebben gevolgd, nemen ons mee in hun ervaringen, samen met hun leertrajectbegeleider van ROC Aventus, Renée Wiggers.

Zorg voor vertrouwen

Vanuit vmbo-school SG Sint Ursula (onderdeel van Stichting Onderwijs Midden-Limburg) en mbo-instelling ROC Gilde Opleidingen wordt hard gewerkt door docenten, teamleiders, onderwijskundigen, beleidsmakers en bestuurders aan een doorlopende leerroute Zorg en Welzijn. Hun ambitie? Een optimaal leertraject voor elke vmbo- en mbo-leerling binnen Zorg en Welzijn.

Doorlopende leerroute in Assen: Een recept voor succes?

In Assen werken het Dr. Nassau College Penta (vo) en het Drenthe College (mbo) samen om het onderwijs voor het profiel HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie) en de opleiding Horeca programmatisch steeds beter in elkaar te vervlechten en toe te werken naar doorlopende leerroutes mbo niveau 2 en 3. Welke ingrediënten zijn nodig bij het gezamenlijk ontwikkelen van een doorlopende leerroute?